Jadikan Edgerouter guna Cloudflare DNS

Hardware yang digunakan : EdgeRouter X v2.0.9-hotfix.7
Internet yang digunakan : TM Unifi (pppoe0)

Setting di Cloudflare Akaun Anda

Setup A record untuk domain yang anda ingin gunakan di Cloudflare DNS anda. Contoh domain yang digunakan “indraputra.ai”. Letak IP address apa-apa untuk sementara waktu, sebab nanti kita akan buat dia automatik berubah menggunakan script dalam edgerouter.

Dapatkan Cloudflare API key. Ada dua jenis API yang disediakan. API Token ngan API Global. Guna API Token untuk menjurus permission agar lebih selamat. Create token daripada situ, copy API token dan save dekat notepad++.

Dah setting DNS dan create API token, kita login ke CLI edgerouter atau SSH ke edgerouter kita.

Setting Edgerouter guna SSH

configure
set service dns dynamic interface pppoe0 service custom-cloudflare protocol cloudflare
set service dns dynamic interface pppoe0 service custom-cloudflare server api.cloudflare.com/client/v4
set service dns dynamic interface pppoe0 service custom-cloudflare host-name dynamic.indraputra.ai
set service dns dynamic interface pppoe0 service custom-cloudflare login "[email protected]"
set service dns dynamic interface pppoe0 service custom-cloudflare password "8aa10fbd56bfea6820d28f25b3b955573557"
set service dns dynamic interface pppoe0 service custom-cloudflare options "zone=indraputra.ai use=web ssl=yes"
commit ; save ; exit

Tukarkan apa2 maklumat sesuai yang kita dapat dari cloudflare. Pastu check connection dengan cloudflare untuk pastikan berjalan dengan baik atau tidak dengan run command ni.

show dns dynamic status
interface    : pppoe0
ip address   : YOUR_IP_ADDRESS
host-name    : dynamic.indraputra.ai
last update  : Tue Mac 1 01:13:24 2024
update-status: good

Nanti akan keluar macam ni menunjukkan connection berjaya disambung ke Cloudflare. Perhatikan seterusnya di Cloudflare DNS, IP address akan bertukar di dashboard situ. Lepas tu run command ni untuk setup static host.

set system static-host-mapping host-name dynamic.indraputra.ai inet 192.168.1.1

Selesai. Cuba access chrome dengan letak url dynamic.indraputra.ai. Akan keluarlah page router anda.

PS: Problem dengan TM UNIFI.
Sekarang TM UNIFI dah tak offer public ip. Diorang guna CGNAT, maknanya private IP diorang sendiri untuk korang punya internet kat rumah. So, nak access dari luar, memang tak boleh. Kena cari cara lain. Yang atas ni, access daripada internal network anda boleh la.

Share the Post:

Related Posts

Scroll to Top